LØRDAG 26. OKT, KL. 16:30 Norsk Oljemuseum
Ordinær: KR 150 INK. AVGIFT
Student: KR 75 INK. AVGIFT
Med festivalpass (maks 1 pr pass): KR 30 INK. AVGIFT
Kjøp billett

GIGANTEN – For stor for Norge, for liten for verden?

GIGANTEN – For stor for Norge, for liten for verden?

Tid: Lørdag 26. oktober, kl. 18:30 – 19:30
Pris: 150 / 75 kr
Sted: Norsk oljemuseum, KÅKÅnomics 2019

I seks år har forfatter og journalist Aage Borchgrevink arbeidet med en uautorisert historie om Norges største og viktigste selskap. Boka kom ut denne uka og heter Giganten: Fra Statoil til Equinor, historien om selskapet som endret Norge. Boka beskriver det moderne Norges reise fra nordeuropeisk bakevje til et av historiens aller rikeste samfunn. KÅKÅnomics har invitert forfatteren til å fortelle om arbeidet, og de viktigste funnene i boka, foruten å stille spørsmål om hva vi vil med Equinor i framtida?

Innledning ved Aage Borchgrevink, seniorrådgiver Helsingforskomiteen, kritiker og forfatter, sist av «Giganten: Fra Statoil til Equinor, historien om selskapet som endret Norge.»

Kommentatorer:
– Klaus Mohn, professor i økonomi HH UiS, rektor ved UiS, tidligere sjeføkonom i Statoil
– Wenche Skorge, energikommentator, tidligere informasjonsdirektør i Statoil og Skagen Fondene

Programleder er Camilla Bakken Øvald, samfunnsøkonom, økonomispaltist, forfatter av boka Drømmefondet.

Boka forteller hvordan oljealderen artet seg for kvinnene og mennene som drev den frem og gir også en helhetlig skildring av Statoils mange utenlandstokt. Borchgrevink har besøkt verft i Norge, og anlegg, kontorer og terminaler ved Det kaspiske hav og Det indiske hav, undersøkt arkiver i inn- og utland og intervjuet over 150 personer. Intervjuobjektene inkluderer de sentrale Statoil-lederne minus den sittende konsernsjefen – to av dem har tidligere ikke ønsket å la seg intervjue om Statoil-tiden.

På Oljemuseet forteller Borchgrevink om arbeidet, og noen av de viktigste funnene i boka:

– Systembyggerne Arve Johnsen og Harald Norvik: Hvordan ble Statoil en femte statsmakt i Norge?
– Hva har omkostningene vært for arbeiderne bak oljeeventyret?
– I 1990 tok selskapet spranget ut og skulle bli et internasjonalt oljeselskap: Hvor vellykket har den omstillingen vært?
– Hvor troverdig er selskapets transformasjon til et bredt energiselskap, symbolisert ved navnebyttet: Er selskapet grønn ridder eller grønnvasket oljefossil?
– Norsk økonomi og samfunn står overfor store endringer ifm klima-krisen: Hva vil vi med Equinor og hva kan selskapet bidra med fremover?