Den verdensberømte adferdsøkonomen Dan Ariely til KÅKÅnomics

Ja, i år kommer han endelig! Vi er selvsagt stolte over å få forfatteren av Predictably Irrational til festivalen og ser fram til foredrag, intervju og debatter med Ariely på scenen.

Hvorfor kjøper du alltid større tv enn du hadde planlagt? Hvorfor føler folk seg helt fine hvis de har tatt en 50-cent Aspirin, men blir uvel om de får vite at tabletten nesten ikke kostet noe som helst?

Dan Ariely mener at mennesker stort sett foretar irrasjonelle valg. Dette er i rak motsetning til forutsetningen om rasjonelle konsumenter i tradisjonell økonomisk teori. Dan Ariely har tatt opp hansken etter Daniel Kahneman (Tenke fort og langsomt) og finner igjen og igjen at den økonomiske teorien ikke har solid støtte i faktisk oppførsel.

Ved hjelp av en rekke empiriske studier har Ariely vist at vi ikke er kjølige individer som tar veloverveide beslutninger for å gjøre vår egen situasjon best mulig, men snarere en slags irrasjonelle galninger som av og til gjør rasjonelle beslutninger, men som i mellomtiden gjerne jukser og stjeler, samtidig som vi overbeviser oss selv om at det er helt innafor å jukse og stjele.

Dan Ariely forsøker med sin forskning å bidra til hvordan vi som samfunn kan legge til rette for at irrasjonelle og følelsesbaserte individer tar bedre beslutninger på vegne av seg selv og fellesskapet.

Spesielt er det vanskelig å unngå følelsesbaserte avgjørelser på handlinger en ikke ser konsekvensene av på en god stund. Et eksempel på dette kan være sparing og investering. Også innen dette området har Ariely gode råd.

Dan Ariely (født 1967) er en Israelsk-Amerikansk professor og forfatter. Han er James B. Duke Professor i psykologi og adferdsøkonomi ved Duke University. Ariely er grunnlegger av forskningsinstituttet The Center for Advanced Hindsight, og medgründer av en rekke selskap. Han har gjort flere TED talks, med seertall på over 15 millioner. Han har også en egen spalte i The Wall Street Journal, og har gitt ut bøker som The Upside of Irrationality: The Unexpected Benefits of Defying Logic at Work and at Home (2010) og The Honest Truth about Dishonesty (2012), i tillegg til nevnte Predictably Irrational: The Hidden Forces That Shape Our Decisions (2008). Ariely har vært med i flere dokumentarfilmer, og er blitt utropt som en av de 50 mest innflytelsesrike nålevende psykologene i verden.

I boka Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations (2016) ser han på hva som gjør at vi liker jobben vår. Du kan se et foredrag basert på den boka her:

Ikke gå glipp av Dan Ariely under KÅKÅnomics!

NB! Earlybird festivalpass i salg fra 1. april kl. 12:00!

KÅKÅnomics er støttet av

Sponsorer

Kommende arrangementer